Barley ja RotuRace 2014 -voitto. Kuva: Ari Lassila.
Barley ja RotuRace 2014 -voitto. Kuva: Ari Lassila.

Allergisen reaktion aiheuttajat

Allergisen reaktion saavat aikaiseksi koiran erittämät proteiinit, joita irtoaa hilseenä koiran ihosta. Näitä allergeenejä erittyy myös koiran virtsaan ja sylkeen. Karvattoman koiran ihoa on helpompi hoitaa kuin karvapeitteisen – ihoa voi pestä kohtuullisesti ja myös rasvata hilseilyn minimoimiseksi.

Mielestämme tämä seikka tekee karvattomista koirista mahdollisesti sopivan myös koira-allergiasta kärsiville – kuten meille.

Allergisen reaktion ehkäiseminen

Allergisen perheen on lisäksi huolehdittava yleisestä hygieniasta tavanomaista tarkemmin: koiran makuualusta tulee pestä viikoittain, samoin koiran vaatteet. Koiraa ei kannata päästää nuolemaan kasvoja tai muuta ihoa.

Koira tulee opettaa sisäsiistiksi mahdollisimman nopeasti – koiran virtsa on eniten allergisoiva tekijä. Koirat nukkuvat yöt omassa huoneessaan – makuuhuoneisiin koirilla ei ole asiaa.

Hymy piha-agilityssä. Kuva: Sari Ruotsalainen.
Hymy piha-agilityssä. Kuva: Sari Ruotsalainen.
Leni talvella 2018. Kuva: Juha Ruotsalainen.
Leni talvella 2018. Kuva: Juha Ruotsalainen.

Rotujen ja yksilöiden eroja

Koirarotujen kesken sanotaan olevan eroja allergian aiheuttajana. Tässä saattaa olla perää, mikä perustunee eri koiraroduille tyypilliseen soluaineenvaihduntaan – myös yksilöiden välillä saattaa olla eroja. Lisäksi olemme itse huomanneet ja saaneet myös lukea eri lähteistä, että pentukoirat allergisoivat enemmän kuin jo yli yhden vuoden ikään ehtineet koirat.

AHT:n iho on pehmeämmän oloinen kuin muiden karvattomien rotujen ihot. Se myös tuottaa enemmän rasvoja. Normaalisti tämä rasva leviää karvallisen koiran turkkiin. AHT:n ihosta irtoava hilse jää kiinni tähän ihon rasvaan, ja kun peset koiran, lähtee hilse pesuveden mukana viemäriin. Tämä saattaa olla seikka, joka tekee AHT:stä usein sopivan jopa koira-allergikoille, jotka saavat oireita muista karvattomista roduista.

Myös koirat voivat olla allergisia ja oireilla mm. ihollaan. Karvattomassa koirassa päästään allergian aiheuttajaan käsiksi ehkä helpommin kuin karvakoirissa. Yleisin allergia on ruoka-aineallergia.

Ruokin aikuiset koiramme ja pentumme luonnonmukaisesti raakaruoalla jo vuodesta 2007 – toki tutustutamme pentumme myös kuivaruokaan.

© Juha ja Sari Ruotsalainen 2022
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita