AHT-historiaa
Amerikankarvatonterrieri (American Hairless Terrier, AHT) on puhtaasti amerikkalainen koirarotu, joka on syntynyt amerikanrottaterrieristä (Rat Terrier) karvattomana muunnoksena. Rottaterrieri on paitsi seurakoira niin myös terhakka tuholaisten hävittäjä (rotat ja muut pikkujyrsijät).
1970-luvulla ryhdyttiin tutkimaan karvattomuuden periytymistä, missä Scott-niminen perhe ja sen karvaton rottaterrieri Josephine olivat avainasemassa.
Amerikankarvatonterrierien historia Suomessa alkoi vuonna 2003 huhtikuussa, jolloin Suomeen saapui minun luokseni muuttaneen Sallin (WMK's Have Mercy) kanssa Kaarina Naaralaisen Sunny (Lar-Mons Valentina 'n Finland) ja Hanna Sjöblomin Jimmy (Flinthill's American Dream). Olin ollut yhteydessä Woodland Manor Kennelin Karyn Pingeliin melkeinpä päivittäin sähköpostitse mielenkiintoisin keskusteluin alkusyksystä 2002. Kaarina Naaralainen ja Hanna Sjöblom tulivat hankkeeseen mukaan myöhäisemmässä vaiheessa.
Tätä aikaisemmin Euroopassa oli ainoastaan kaksi AHT:tä, jotka olivat muuttaneet Tanskaan vuonna 1999 USA:ssa asuneen henkilön mukana. Koirien kasvattaja on Shelley Schuler Kennel Horizonista.
Amerikankarvatonterrierien määrän lisääntymisestä Suomessa, koiraharrastusmahdollisuuksista jne. voi lukea lisää Suomen Amerikankarvatonterrierit ja Rottaterrierit ry:n Sakaten sivuilta.
Ilmiasu ja luonne
AHT:t syntyvät karvallisina. Karvapeite alkaa kuitenkin vähentyä heti syntymän jälkeen siten, että 8-viikkoisilla pennuilla karvaa on yleensä enää vain jaloissa ja usein 10–12 -viikkoiset ovatkin jo täysin karvattomia. Aikuisen koiran ihoa saattaa kokonaan tai osittain peittää "peach fuzz" -persikkamainen nukka. AHT:n iho on pehmeämmän tuntuinen kuin muilla karvattomilla.
AHT:n hampaisto on täydellinen – pienen koiran kokoon nähden sillä on suuret hampaat, varsinkin kulmahampaat.
Karvattomien AHT-vanhempien kaikki syntyvät pennut ovat karvattomia. Jalostustyössä käytetään myös karvallisia karvattomuusgeenin kantajia: Kun karvaton ja karvallinen karvattomuusgeenin kantaja risteytetään, syntyy pentueeseen sekä karvattomia että karvallisia pentuja, todennäköisyydellä 50/50. Samoin kaksi karvallista karvattomuusgeeninkantajaa saavat pentueen, jossa on sekä karvattomia että karvallisia yksilöitä, todennäköisyydellä 25 % karvattomia. AHT:n karvattomuuden aiheuttama geeni on resessiivinen – muilla tunnetuilla karvattomilla koiraroduilla se on dominoiva.
AHT:t ovat energisiä ja älykkäitä koiria, jotka kaipaavat mielekästä tekemistä. Terrierinä AHT:n sosiaalistamiseen kannattaa kiinnittää riittävästi huomiota.
Karvallinen AHT
Amerikankarvatonterriereihin kuuluu oleellisena osana karvalliset yksilöt.
Risteytykset amerikanrottaterrierin kanssa ovat AHT:n geenipoolille tärkeitä. Nämä risteytykset ovat hyväksytty Suomen Kennelliitossa toistaiseksi. Nämä F1-sukupolven AHT:t ovat kaikki ilmiasultaan karvallisia.
Russeleihin verrattuna AHT:t ovat yleistäen sanottuna hieman rauhallisempia. Karvallisesta AHT:stä saat oivan perheenjäsenen, mikäli allergiat eivät vaivaa.
Sosiaalistaminen ja harrastaminen
Amerikankarvatonterrierit ovat erittäin valppaita, energisiä ja älykkäitä koiria. Pennun sosiaalistamiseen tulee paneutua toden teolla, jotta koira kasvaa helposti käsiteltäväksi – muussa tapauksessa terrieri muokkaa itse toimintatapansa, jotka eivät välttämättä muuta perhettä miellytä.
Koiran kehitysvaiheet pähkinänkuoressa:
- 0–2 viikkoa: sokea kausi
- 2–3 viikkoa: kuulo ja näkö kehittyvät
- 4–7 viikkoa: leimautumiskausi; kasvattajan ja muiden koirien vaikutus suuri
- 7–8 viikkoa: vieroitus
- 8–12 viikkoa: herkän oppimisen kausi, pentu oppii uusia toimintamalleja vaivatta
- 5–6 kuukautta: lauman mahdollinen uudelleen järjestäytymiskausi
- 7–12 kuukautta: puberteettikausi
- 12 kuukautta: sukukypsyyden aika
Jo vastaluovutetun 8-viikkoisen pennun kanssa lähdetään liikkeelle: pentua kuljetetaan kaikissa niissä paikoissa ja kulkuneuvoissa, joissa toivotaan liikuttavan myös aikuisen koiran kanssa. Aluksi pentua kuljetetaan pääosin sylissä.
Rokottamattoman pennun suoja on varsin hyvä emän tuottamien vasta-aineiden ansiosta. Koiratuttavuudet ovat pennulle ehdottoman tärkeitä eikä niitä pidä missään tapauksessa välttää pikkupentukautenakaan. Pennun osallistuminen pentukurssille tarjoaa hyvää sosiaalistamista pennulle ja antaa oppeja pennun uudelle perheelle jatkaa koiran opettamista kotioloissa
.AHT:t kaipaavat tekemistä ja useimmat harrastuslajit sopivatkin niille. Kylmimmät lajit, joita harrastetaan talvellakin ulkona tai muissa kylmissä olosuhteissa, eivät kuitenkaan AHT:lle sovi.
Muutamia harrastuksia:
- eritasoiset tottelevaisuuskoulutukset tarjoavat oivan pohjan muille harrastuksille ja tietysti arkielämälle
- agility alkaa olla suosittua AHT:eiden keskuudessa, alle vuoden ikäisille on tarjolla myös pentuagilityä, joissa ei vielä hypitä esteitä, mutta muita esteitä harjoitellaan
- rally-toko
- nose work
- koiratanssi
- viehejuoksu
- kaverikoiratoiminta
- koirafrisbee
- flyball
Myöskään monipuoliset palveluskoiralajit eivät ole poissuljettuja aktiiviselle koirakolle. AHT:eita toimii myös hyötykoirina.